Wat betekent IPO?

Wat betekent IPO?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Een Initial Public Offering (IPO) – in het Nederlands een initiële openbare aanbieding – is het proces van een onderneming die aandelen gaat aanbieden voor het publiek op de beurs. Voor bedrijven is dit één van de manieren om kapitaal aan te trekken van publieke investeerders.

Hoe werkt een IPO?

Een IPO begint altijd met underwriting. Underwriting is het proces waarbij een investeringsbank (de underwriter) optreedt als bemiddelaar tussen de onderneming en het publiek om de onderneming te helpen met haar eerste aandelen te verkopen. Voorbeelden van Underwriters zijn: Goldman Sachs, Credit Suisse en Morgan Stanley.

Er zijn verschillende factoren waar een underwriter naar kijkt:

  • Hoeveel geld er opgehaald zal worden
  • Het type uit te geven effecten

Er kan hierbij een vaste verbintenis zijn tussen de underwriter en de onderneming. Deze staat in de underwriting-overeenkomst.

Het kan zijn dat de underwriter garandeert dat een bepaald bedrag wordt opgehaald door het hele aanbod te kopen en dit vervolgens door te verkopen aan het publiek. Deze underwriter zal ook de beurs kiezen waar de aandelen worden uitgegeven en later verhandeld kunnen worden.

Huidige stand IPO's

In de tijd toen het internet in opkomst was, zagen veel technische start-ups dit als kans om de beurs op te gaan. Na de recessie, financiële crisis en beurscrisis van 2009 was er een daling in het aantal IPO’s. Tegenwoordig zie je dat de focus vooral ligt op de ‘’Unicorns’’. Start-ups die particuliere waarderingen hebben bereikt van boven de $1 miljard.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.