Leren beleggen aan de hand van 6 tips

Leren beleggen aan de hand van 6 tips

Door de lage rente is sparen voor veel mensen niet langer aantrekkelijk. Een andere mogelijkheid om je vermogen te behouden of te laten groeien, is beleggen. Beleggen wordt echter vaak geassocieerd met risico. Ook vinden veel mensen beleggen moeilijk.

In dit artikel geven we een aantal handvatten om te leren beleggen, zodat je geen onnodige beginnersfouten maakt.

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

1. Beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt

Allereerst is het belangrijk dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen. Maak een overzicht van je financiële situatie. Zo kun je bepalen hoeveel geld je kunt missen. Vooral voor beginnende beleggers is dat belangrijk.

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Daarom bestaat de kans dat je (een deel van) je inleg kwijt raakt.

Zorg er daarom altijd voor dat je een financiële buffer hebt. Zo kom je niet in de problemen wanneer je auto kapot gaat of wanneer je onverwacht een nieuwe wasmachine moet aanschaffen. Wij adviseren alleen te beleggen met geld dat je zeker 5 jaar niet nodig hebt.

2. Begrijp waarin je belegt

Daarnaast is het van belang dat je begrijpt waarin je belegt. Verdiep je in de producten waarin je wilt beleggen. Snap hoe aandelenfondsen en obligaties in elkaar zitten. Dat kun je doen door zoveel mogelijk informatie te zoeken.

Ga ook het bedrijf, de sector of het land achter de beleggingsproducten na. Is het bedrijf wel financieel gezond? Zit de betreffende sector in de groei of verwacht je dat de vraag zal dalen? Keert het bedrijf dividend uit? Deze zaken spelen mee in je keuze waarin te beleggen.

Ingewikkelde producten, zoals optiesfutures of CFD’s zijn niet geschikt voor beginnende beleggers. Door de ingewikkelde constructies en de hefboomwerking, brengen ze hoge risico’s mee. Wanneer je begrijpt waarin je belegt, kun je het risico verlagen.

De voorbereiding is dus belangrijk bij beleggen. Wanneer je zelf echter geen verstand hebt van beleggen of geen tijd hebt om je erin te verdiepen, is het verstandig om het beleggen uit te besteden. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een vermogensbeheerder.

3. Beheers je emoties

Wanneer je eenmaal bent begonnen met beleggen is het zaak dat je je emoties beheerst. Op de korte termijn zijn bijvoorbeeld aandelen koersen erg volatiel. Dat betekent dat er veel koersschommelingen plaatsvinden.

De essentie van beleggen is dat je beleggingen voor meer geld verkoopt dan waarvoor je ze hebt gekocht. Zo maak je rendement. Daarom is het belangrijk dat je niet bij elke daling in paniek raakt en je beleggingen verkoopt.

Door te verkopen bij een koersdaling, doe je eigenlijk het tegenovergestelde van het doel van beleggen. Daardoor loop je veel rendement mis. In de meeste gevallen zullen de koersen namelijk net zo snel weer stijgen.

Probeer de lange termijn  voor ogen te houden en je emoties uit te schakelen. Alleen dan kun je succesvol beleggen.

4. Beleg voor de lange termijn

Zoals we net al schreven, zijn koersen erg volatiel. Op de korte termijn zijn de koersen dan ook nauwelijks te voorspellen, ze bewegen als het ware willekeurig. Daardoor is beleggen op de korte termijn zeer risicovol.

Wanneer je echter een lange termijn aanhoudt, gaan koersen vrijwel altijd omhoog. We spreken dan over een termijn van in ieder geval 10 jaar. Door beleggingen lang vast te houden, hebben korte termijn schommelingen amper invloed op je rendement. Je hebt dan namelijk genoeg tijd om verliezen te compenseren.

Wanneer je voor een lange termijn belegt, kun je ook profiteren van het rendement-op-rendement effect. Dit effect komt tot stand wanneer je je behaalde rendement herbelegt. Hierdoor ontvang je over dat rendement opnieuw rendement. Hierdoor groeit je vermogen exponentieel.

Houd dus altijd een lange beleggingshorizon aan. Zo kun je op een veilige manier beleggen met de grootste kans op een positief resultaat.

5. Accepteer de risico's

Ondanks dat we het beleggen zo veilig mogelijk proberen te maken, zijn aan beleggen altijd risico’s verbonden. Zonder risico immers geen rendement.

Rendement is namelijk de beloning die je ontvangt voor het risico dat je loopt. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Daarom moet je de risico’s die je niet kunt beperken simpelweg accepteren.

Dat is moeilijk en niet iedereen is dan ook geschikt voor beleggen. Wanneer je ‘s nachts wakker ligt omdat je bang bent je vermogen te verliezen, is beleggen waarschijnlijk niet de beste optie voor jou. Accepteer de risico’s, want alleen op die manier kun je rendement verkrijgen.

6. Wacht niet op het beste instapmoment

Als laatste is het zaak om niet te wachten op het beste moment om te beginnen met beleggen. Want wanneer is het beste moment? Als de koersen aan het stijgen zijn? Als de markt op zijn dieptepunt is door een recessie? Ergens daar tussen in?

Wie wacht op het beste instapmoment, kan altijd wel een reden vinden om niet te beginnen. Het is bijna onmogelijk om de markt te timen. Veel belangrijker dan het timen van de markt is de tijd die je in de markt bent. Hoe langer je belegt, des te kleiner wordt de invloed van het instapmoment op je rendement.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.