Diversificatie en spreiding bij beleggen

Diversificatie en spreiding bij beleggen

Wanneer je hebt besloten om te beginnen met beleggen, kom je voor een aantal vragen te staan. Eén van deze vragen is: waarin ga je beleggen? Ga je beleggen in één fonds, een handjevol aandelen of spreiden over honderden soorten beleggingen?

Wat spreiden, of diversificatie, nu precies is, dat vertellen we je in dit artikel. Ook vertellen we waarom spreiden een goed idee is en hoe je eenvoudig diversificatie in je portefeuille kunt creëren.

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat bedoelen we met spreiden bij beleggen?

Spreiding en diversificatie zijn een must om veilig te beleggen. Over het algemeen houdt diversificatie bij beleggen in, dat je je beleggingen niet concentreert rondom één beleggingsproduct of aandeel. In plaats daarvan kies je voor een grotere verscheidenheid aan verschillende soorten beleggingen. 

Waarom spreiding en diversificatie?

Het verkleinen van je beleggingsrisico is de belangrijkste reden om te gaan spreiden bij beleggen. Door diversificatie vermijd je vooral het concentratierisico, het kredietrisico en het koersrisico.

Het concentratierisico is het risico dat je loopt wanneer je bijvoorbeeld al je vermogen in één bedrijf belegt. Wanneer dit bedrijf in de problemen komt of zelfs failliet gaat, verlies je in één klap al je vermogen. Door te spreiden kun je dit risico voorkomen.

Het kredietrisico hangt een beetje samen met het concentratierisico. Het houdt in dat bedrijven of zelfs overheden niet meer kredietwaardig zijn. Ze kunnen dan niet meer in hun betalingsverplichtingen voldoen.

Ook hier biedt spreiden een oplossing. Het is onwaarschijnlijk dat bedrijven uit allerlei sectoren en verschillende landen tegelijkertijd in zwaar weer komen. Door te spreiden kun je de verliezen uit je beleggingen in de ene sector opvangen met winsten uit je beleggingen in een andere sector.

Hoe creëer je diversificatie in je portefeuille?

Je weet nu dat diversificatie belangrijk is om de risico’s van beleggen te verkleinen. Maar hoe kun je voor deze spreiding zorgen? We geven hier aan welke stappen belangrijk zijn voor het aanbrengen van spreiding in je portefeuille.

  • Focus niet op één bedrijf of één sector

Het eerste en waarschijnlijk belangrijkste wat je kunt doen om je beleggingen te spreiden is het niet focussen op één bedrijf. Wanneer je al je vermogen in de aandelen van één bedrijf stopt, loop je een groot risico. Wanneer dit bedrijf failliet gaat, ben je al je vermogen kwijt.

Ook beleggen in maar één sector is niet verstandig. Wanneer een sector wordt geraakt, bijvoorbeeld door een crisis of andere externe factoren, verliezen al jouw beleggingen hun waarde. Dit kun je voorkomen door te verspreiden over verschillende bedrijven uit verschillende sectoren. Voorbeelden van sectoren zijn ‘Technologie’, ‘Gezondheidszorg’ en ‘Industrie.

Vooral bij beleggen in aandelen is het belangrijk om goed te spreiden over verschillende bedrijven. Lees hier meer over hoe je een aandelenportefeuille samenstelt.

  • Kies verschillende soorten beleggingen

Om je risico verder te verlagen, is het verstandig om verschillende soorten beleggingen op te nemen in je portefeuille. Denk dus niet alleen aan aandelen, maar ook aan obligaties of andere producten. De verhouding tussen beleggingsproducten in je beleggingsportefeuille wordt ook wel de asset allocatie genoemd.

Over het algemeen doen aandelen het beter wanneer het goed gaat op de financiële markten. Obligaties daarentegen, bieden meer bescherming wanneer het wat minder gaat. Door in beiden te beleggen, kunnen ze elkaar compenseren.

In het artikel Waar kun je in beleggen? zijn alle zaken waarin je kunt beleggen voor je op een rijtje gezet.

  • Beleggingsfonds

Een makkelijke manier om te spreiden is door te beleggen in een beleggingsfonds. Op deze manier beleg je automatisch in een pakket van vele verschillende producten. Fondsbeleggen is vooral aantrekkelijk als je niet te veel werk wilt hebben van je beleggingen. Het beleggen wordt gedaan door de fondsbeheerder.

  • Index

Verder is het ook handig om een index te volgen, bijvoorbeeld de AEX, de S&P 500 Index of de MSCI World Index. Deze indices bevatten ook veel verschillende aandelen. Je kunt een index aanhouden als referentie, maar je kunt ook direct een index volgen. Dit is mogelijk door in een indexfonds of ETF te beleggen en wordt ook wel indexbeleggen genoemd.

Periodiek beleggen

Naast het spreiden over beleggingscategorieën kan het ook verstandig zijn om te spreiden over tijd. Dit kun je doen door periodiek bij te storten. Je belegt dan bijvoorbeeld een klein, vast bedrag per maand.

Op deze manier hoef je niet te bang te zijn dat je net instapt wanneer de markt op zijn top is. Omdat de markt vrijwel niet te timen is, kan dit een oplossing bieden. Je hoeft je dan dus geen zorgen te maken over het kiezen van een instapmoment.

Bekijk video Diversificatie en spreiding bij beleggen

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.